De 10 digitale marketingtrends voor 2021

Facebook
Twitter
LinkedIn

De 10 digitale marketingtrends voor 2021

2020 was het jaar van alle uitdagingen voor bedrijven. De sanitaire crisis dwong alle ondernemers om zichzelf in korte tijd opnieuw uit te vinden: we moesten allemaal creatief te werk gaan om voor deze unieke en onverwachte beproeving voor de meesten van ons te kunnen overwinnen. Voor een groot aantal ondernemingen was het de enige kans om hun activiteiten in stand te houden en te overleven. Maar een nieuw jaar is aangebroken en met daarmee de hoop op betere tijden. Om een goede start te maken, kijken we samen naar de 10 digitale marketingtrends die u in 2021 moet volgen.

 

Dankzij recente ontwikkelingen en de ontwikkeling van nieuwe technologieën hebben bedrijven toegang tot steeds innovatievere en efficiëntere instrumenten om hun potentiële klanten te bereiken en aan de verwachtingen van de consument te voldoen. Sommige van deze trends kunnen gemakkelijk in uw huidige strategie geïntegreerd worden, waardoor u betere resultaten kunt behalen. Van het optimaliseren van uw SEO tot het verbeteren van uw sociale mediastrategie, hier vindt u een overzicht van de top 10 trends in digitale marketing in 2021. Bent u klaar om deze te ontdekken?

Table of Contents

1. De optimalisatie van de website voor voice search

2021 luidt de opkomst in van voice search. Niet alleen maken steeds meer internetgebruikers gebruik van dit instrument om online informatie te vinden, maar het kan ook een belangrijke hefboom zijn voor bedrijven die hun websites aan deze nieuwe manier van zoeken zullen moeten aanpassen. Voice search stelt de gebruiker in staat een zoekopdracht uit te voeren met behulp van spraakherkenning.

Een echt multitasking werktuig. Het neemt een barrière weg die sommige mensen kunnen tegenkomen wat betreft de toegankelijkheid van het opstellen van teksten (vooral voor slechtzienden) en levert nog sneller resultaten op. Als u de traffic van uw website wilt verhogen en potentiële klanten in de buurt van uw bedrijf wilt aantrekken: is het optimaliseren van uw site voor voice search een must in 2021.

“58% van de gebruikers heeft Voice Search al gebruikt om een lokaal bedrijf op te zoeken.” (source : rewiew42.com)

Nochtans is er een grens aan deze trend. Het gebrek aan tekst kan de resultaten van de verzamelde informatie veranderen: een verzoek wordt mondeling anders geformuleerd dan een schriftelijk verzoek. Deze intelligente tool toont dus het belang aan van SEO en van lokaal SEO-werk, alsook van het gebruik van succesvolle trefwoorden om in de eerste zoekresultaten te verschijnen. Het optimaliseren van uw site voor voice search is daarom één van de beste manieren om uw lokale zichtbaarheid te vergroten.

2. Verhoog uw lokale referentiëring

Vandaag de dag raadplegen de meeste consumenten het web alvorens ze een aankoop doen, om aanvullende informatie te verkrijgen. Zoekmachines houden rekening met hun verschillende verwachtingen en leveren een gericht resultaat. De koopintentie van een klant kan immers door vele factoren worden beïnvloed, zoals: kwaliteit, prijs of geografische ligging. Als de optimalisatie van websites voor voice search één van de onmisbare hefbomen is voor KMO’s in 2021. Dan is een efficiënte Local Search Engine Optimization net zo noodzakelijk. Lokale SEO is een subcategorie van algemene SEO waarmee u uw website kunt optimaliseren om uw lokale aanwezigheid te vergroten. Als u uw digitale marketingstrategie via deze hefboom versterkt, levert u dat meerdere voordelen op.

“72% van de gebruikers die een search op Google maakten, bezochten een winkel binnen een straal van 8 kilometer van waar ze de search hadden gemaakt.” (source : safaridigital.com)

Een effectieve lokale SEO zal uw bedrijf in staat stellen om op te vallen. Het zal de gebruiker aanmoedigen om belangstelling te tonen voor uw activiteiten en om uw locatie fysiek te bezoeken. Dit instrument is bedoeld om prospecten aan te trekken en klanten aan zich te binden door op een specifiek tijdstip op een verzoek in te gaan. Voor uw KMO is de echte uitdaging hier om een lokale SEO aan te bieden die voldoet aan de verwachtingen van de gebruiker door middel van aantrekkelijke inhoud met opvallende visuals en een rijke woordenschat.

3. Het gebruik van foto's en video's in uw SEO-campagnes

Het gebruik van foto’s en video’s in uw SEO-campagnes heeft een reële impact op de ervaring van uw klanten. Als u het aantal bezoeken van uw website wilt verhogen, concentreer u dan op uw visuele inhoud. Visual search heeft tot doel om de manier waarop een product op het web wordt bekeken te veranderen. Dit digitale marketinginstrument is dus ontworpen om de gebruiker tot een aankoop aan te zetten en om uw site in de eerste zoekresultaten te plaatsen.

“62% van de Millennials verkiest visueel opzoeken boven elke andere methode” (Source: businesswire.com)

Met de nieuwe technologieën kunnen wij met behulp van een groot aantal web tools onderzoeken verrichten. Tot nu toe was voor voice search of lokale SEO het gebruik van succesvolle trefwoorden nodig. Visual search vereist een aantrekkelijke visuele impact. Voor uw bedrijf bestaat de uitdaging erin kwalitatief inhoud aan te bieden, zodat de aandacht van de gebruiker wordt aangetrokken en hij aangezet wordt tot het bezoeken van uw site. De beschrijving van deze foto’s en video’s mag echter niet worden verwaarloosd, omdat deze ook een invloed zal hebben op hun verschijning in zoekmachines. 

Deze marketingtechniek heeft de Y-generatie aangetrokken die het verkiest boven de andere technieken. Het is dus belangrijk dat u deze strategie gebruikt om uw traffic te stimuleren.  De mogelijkheid om via visueel zoeken een breder publiek te bereiken is groot. Het bevordert niet alleen de optimalisatie van uw site, maar het zal uw zichtbaarheid ook op andere media verbeteren, zoals sociale media waar visueel zoeken essentieel is om een zoekopdracht in te geven.

4. Het creëren van interactieve inhoud

Vergeet nooit: sociale media zijn uw beste vrienden. Deze media, die een centrale plaats innemen in uw communicatiestrategieën, stellen u in staat te interageren met uw gemeenschap en meer toegankelijke inhoud aan te bieden. Vandaag de dag zijn alle bedrijven aanwezig op ten minste twee sociale media, maar slechts weinigen weten hoe ze hun gemeenschappen kunnen betrekken. Eén van de grootste uitdagingen van deze instrumenten is het aanbieden van interactieve inhoud. Dat wil zeggen, inhoud die gebruikers uitnodigt om actie te ondernemen. Deze acties zijn gericht op het bieden van een echte ervaring, het opbouwen van loyaliteit binnen de gemeenschap en het aantrekken van prospects.

Conversiepercentages die kunnen oplopen tot 130%, gewoon door een artikel om te zetten met interactieve inhoud.  (source : redacteur.com)

Naast de digitale en gedenkwaardige ervaring die uw KMO te bieden heeft, zal het creëren van interactieve inhoud u nog andere voordelen opleveren. Uw conversieratio zal verbeteren door de betrokkenheid die u creëert. De zichtbaarheid van uw bedrijf zal toenemen en het algoritme zal u aan een breder doelpubliek bekendmaken. Deze optimalisatietechniek is dus een zekere waarde. Enerzijds zal het u toelaten uw resultaten te verbeteren en anderzijds zal het uw gemeenschap verschillende emoties bezorgen zoals plezier, opwinding, afgunst of nieuwsgierigheid via de inhoud die u aanbiedt.

5. Steeds meer gepersonaliseerde chatbots

Als u doel in 2021 is om de tevredenheid van uw klanten op het internet te garanderen, dan zal de chatbot uw beste bondgenoot zijn. Deze intelligente robot heeft een virtuele interactie met een gebruiker die op uw website of applicatie terechtkomt. Het verzekert en verbetert de ervaring van uw klant door een gepersonaliseerde dialoog. Het is dus een efficiënte, snelle en beschikbare ondersteuning 24 uur op 24, 7 dagen op 7.

Tegen 2022 zullen chatbots bedrijven helpen om meer dan 8 miljard dollar per jaar te besparen. (source : www.singlegrain.com)

Zorgen voor een kwaliteitsvolle klantenervaring is de eerste missie van de chatbot. Alvorens het formatteren, moet de bot zijn toekomstige internetgebruikers kennen en begrijpen. Dankzij een databank met klantenprofielen zal hij nauwkeurige en gepersonaliseerde antwoorden kunnen geven op elk verzoek. Automatisering die een reële tijdsbesparing mogelijk maakt, het zal de database ook verrijken met alle informatie die zij heeft verzameld om het gedrag van de gebruikers beter te begrijpen. In die zin speelt de chatbot in op de behoeften van de consument en de uitdagingen van de klantendienst.

Door een deel van uw afdeling klantenrelaties te automatiseren, kan uw bedrijf ook zijn kosten verlagen. Chatbots kunnen ook voor andere behoeften worden gebruikt, zoals transactionele behoeften (om een online betaling te doen), acquisitiebehoeften (om nieuwe klanten aan te trekken) of als interne ondersteuning (om vragen van werknemers te beantwoorden). We kunnen daaruit concluderen dat de chatbot het instrument is om in 2021 te adopteren om de productiviteit van uw bedrijf te verbeteren.

6. Automatisering en kunstmatige intelligentie tot uw dienst

We hebben zojuist gezien dat chatbots de automatisering van een deel van de klantrelatie mogelijk maken. Automatisering en artificiële intelligentie zijn dus een optimaliseringsinstrument voor de activiteiten van uw onderneming. Het is een echte opportuniteit voor uw KMO. Zij zullen bijdragen tot de verbetering van uw productiviteit en uw dienstverlening en u tegelijkertijd kwalitatieve gegevens verschaffen over uw klanten en uw bedrijf.

AI verhoogt de verkoopcijfers met 50%, afhankelijk van het aantal prospecten. (source : leftronic.com)

Met de wens om de consument altijd beter te begrijpen, zal kunstmatige intelligentie uw KMO in staat stellen heel wat belangrijke informatie te verzamelen over het gedrag van uw klanten. Zodra u deze informatie hebt verzameld, kunt u nog efficiëntere strategieën toepassen om uw prospecten in klanten om te zetten. Op uw verschillende media zal u de verslagen kunnen uitbrengen van uw verschillende prestaties en uw doelgroep kunnen verbreden. Automatisering en artificiële intelligentie zijn dan ook één van de beste manieren om uw bedrijf te doen groeien door een maximum aan informatie te verzamelen over het gedrag van uw prospecten en klanten.

7. Virtuele evenementen

Op dit moment heeft de wereld van de evenementen een aanzienlijke omwenteling ondergaan. De bedrijfsmodellen van bepaalde actoren in de sector en hun strategieën moesten worden herzien om een nieuwe manier te bieden om hun gemeenschap te entertainen en tegelijk waardevolle content te creëren. In deze crisisperiode is een nieuw soort evenement ontstaan: virtuele evenementen. Hoewel dit soort evenementen al in de minderheid bestond, zijn deze online-ervaringen ongelooflijk succesvol en stelden zij sommige bedrijven in staat zichtbaarheid en bekendheid op het web te verwerven. Het doel van deze digitale ervaringen is om emoties op te wekken bij de deelnemers en hen te boeien.

“80,2% van de evenementenorganisatoren kon met virtuele evenementen een breder publiek bereiken.(source : blog.bizzabo.com)

Virtuele evenementen hebben verschillende deuren geopend voor bedrijven. Ten eerste, lokalisatie is niet langer een beperking. Door een online-evenement aan te bieden, is de toegankelijkheid groter en uw potentiële publiek dus ook. Er wordt een reële kans geboden aan uw KMO: die van het opbouwen van loyaliteit in uw gemeenschap en het aantrekken van meer prospecten.

Dankzij de mogelijke herhalingen, zullen uw evenementen duurzaam geregistreerd worden en een afdruk nalaten. Wat de kosten betreft, is het een echte return on investment omdat de kosten en de arbeid zeer laag zijn. De echte uitdaging voor uw bedrijf bestaat er echter in een echte ervaring te bieden waarbij creativiteit aan het werk is: een virtuele dienst aanbieden waarbij de deelnemers een echte ervaring beleven en vertrekken met een gedenkwaardige herinnering.

8. Verkopen op sociale media

De verkoop van uw producten of diensten op sociale media is in 2021 een belangrijk aandachtspunt geworden voor uw bedrijf. Verkopen op de netwerken of social selling in het Engels stelt u niet alleen in staat nieuwe klanten te werven, maar ook een nieuwe doelgroep te bereiken die gemakkelijker te beïnvloeden zal zijn bij het nemen van een aankoopbeslissing. Deze commerciële techniek is erop gericht het risico te verminderen dat de klant zijn winkelwagentje achterlaat wanneer hij van applicatie of site verandert.

“Bedrijven met consistente social selling-processen hebben 40% meer kans om hun omzetdoelstellingen te bereiken dan niet-sociale verkopers.” (source : optinmonster.com)

De grootste uitdaging is het kiezen van het juiste sociale medium voor uw bedrijf. Je moet reageren waar je doel is. In die zin bent u er zeker van dat u goede koopresultaten behaalt. Door deze middelen te gebruiken, kunt u de relatie en de vertrouwensband met uw klanten versterken. Want door de visuele impact, zullen reacties zoals commentaren, likes en shares de authenticiteit van uw merk versterken. Social selling is dus voor uw KMO het middel om prospecten te identificeren en om ze om te zetten in klanten.

9. Het hoogtepunt van de stories

Het gebruik van stories op sociale media biedt een belangrijke opportuniteit voor bedrijven. Stories, gelanceerd door Snapchat en vervolgens geïntegreerd door andere media zoals Instagram, zijn korte formaat content die 24 uur lang beschikbaar zijn. Deze kortstondige inhoud kan worden gepersonaliseerd met emoji’s, gifs of stickers. Voor uw onderneming is dit communicatiemiddel een uitstekende manier om uw bekendheid te vergroten. 

 39% van de gebruikers raakt geïnteresseerd in een merk/product nadat ze erover hebben gelezen in Instagram stories. (source : business.instagram.com)  (source : business.instagram.com) 

Het interessante aan deze media is dat u in enkele minuten interactieve en exclusieve content kunt creëren. Inderdaad, in een story publiceer je niet dezelfde inhoud als in jouw feed. Voor uw KMO bestaat de uitdaging er dus in unieke stories aan te bieden die de interesse van uw gemeenschap en prospecten zal wekken. Iets nieuws introduceren en voorstellen zal automatisch de aandacht van een gebruiker aantrekken en de authenticiteit van uw inhoud accentueren.

 

Bovendien genereert het gebruik van stories op sociale media een positief statistisch rapport. Dit zal u een constante band met uw abonnees opleveren, een kans om een breder publiek te bereiken en een toename van de traffic naar uw website. 

10. Micro-influencers: uw nieuwe partners

Een bedrijf dat wil groeien zal vaak partnerships moeten aangaan (met leveranciers, met andere bedrijven, met instellingen zelf, etc.). Maar vandaag, in 2021, zijn de partnerships die ons het meest interesseren op het vlak van communicatie die met influencers. Maar hoe kiezen we ze? Er bestaan er zoveel van. Er zijn zelfs verschillende soorten influencers: nano-, micro-, macro- en sterinfluencers. Voor uw KMO is het interessanter om samen te werken met een micro-influencer (wij beschouwen een micro-influencer als een persoon die tussen 15k en 100k volgers heeft).

58% van de mensen heeft in de afgelopen zes maanden een nieuw product aangekocht vanwege een aanbeveling van een influencer. (source :  business2community.com)

hebben vaak een meer betrokken en gerichte community. Door met hen samen te werken, zal uw bedrijf er zeker van zijn de juiste doelgroep aan te spreken. Deze bestaande gemeenschap zal u niet alleen in staat stellen zichtbaarheid en bekendheid te verwerven, maar er is ook een grote kans dat zij uw producten zullen kopen.

Marketing influencers liegen niet over de producten waarvoor ze reclame maken. Werken met hen is dus zeker een meerwaarde in het streven naar authenticiteit. Bovendien vereist dit type partnership niet noodzakelijk een grote uitgave, want een micro-influencer zit niet altijd in een agentschap. Uw uitdaging zal echter zijn om de juiste influencer te vinden, d.w.z. een persoon die dezelfde waarden deelt als u en die geloofwaardig is bij uw doelgroep.

U zult dus begrijpen dat de toepassing van deze 10 digitale marketingtrends in uw strategieën meer dan aan te bevelen zijn. Om het succes van uw KMO te garanderen, zult u merken dat in 2021 de kwaliteit van de zoekresultaten een belangrijke rol zal spelen in uw campagnes. Het is nog nooit zo belangrijk geweest om zichtbaar te zijn op het internet. En daarvoor zullen voice of visual search en lokale verwijzingen uw zichtbaarheid verbeteren. 

2021 is ook een jaar vol kansen, maar eerst zult u de behoeften en verwachtingen van uw klant moeten identificeren om ze te kunnen grijpen. Het optimaliseren van het klanttraject, het verbeteren van uw sociale mediastrategie en gegevensbeheer zullen een aanzienlijke impact hebben op uw bedrijfsresultaten. Een nieuw 100% digitaal jaar breekt aan en is rijp voor grote veranderingen. Uw KMO zal zich moeten aanpassen aan een omgeving waar innovatie en creativiteit vereist zijn. Als u een duwtje in deze richting nodig hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Dankzij de vaardigheden van onze jonge talenten streven wij ernaar inhoud van hoge kwaliteit te produceren die aan uw verwachtingen voldoet. En was u al op de hoogte van deze trends? Zo ja, welke heeft u al in uw strategie toegepast? Welke ga je het eerst toepassen? Voel je vrij om uw commentaren onder het artikel te plaatsen.

2 reacties op “De 10 digitale marketingtrends voor 2021”

  1. Pingback: Hoe Hubspot uw beste partner kan worden - BeesBoost

  2. Pingback: De influencer in het hart van uw digitale strategie - Bees Boost

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *